dissabte, 13 d’abril del 2013

Objectiu: Esmorzar perfecte. Cupcake de xocolata intens.





Jo vaig descobrir els cupcakes fa uns deu anys, quan mirava amb la meva amiga Mar, Sex and the City. Els cupcakes, a la sèrie, no només eren dolços “cool” i preciosos, sinó que sembla ser, o al menys això et feien creure, que et curaven de qualsevol desengany i segons afirmaven no engreixen. És evident, que això no és així, però si és cert, que al mossegar-los, a la força somrius i és impossible, no deixar anar un: “...mmmmm”.

Avui, dedico aquesta recepta a la Rous, una amiga meva a qui li encanten els cupcakes, i sense més preàmbuls, us explico la recepta, que avui he fet per despedir-me de la meva màquina de “barilles” elèctrica, que tant servei m’ha fet i que aviat jubilaré. Gràcies bonica, ho has fet molt bé.

Com diu el llibre Objetivo: Cupcake perfecto, d’Alma Obregón, aquests cupcakes són perfectes per aquells dies en els que el cos et demana xocolata! Avui, és un d’aquells dies, i jo, he volgut fer un esmorzar perfecte.




Per la massa, es necesiten el següents ingredients:

  • 115gr de mantega 
  • 220gr de sucre blanc 
  • 3 ous 
  • 180gr de Farina 
  • 40gr de cacau en pols pur, sense sucre 
  • 1 ½ culleradetes de llevat 
  • 120ml de llet semidesnatada 
  • 1 culleradeta d’essència de vainilla


Abans de posar-nos a fer la massa, s’ha de prescalfar el forn a 180º, i us recomano, inclús abans, treure la mantega de la nevera, ja que després la farem servir a temperatura ambient.

Després, i també per tenir tot ben preparat, abans de començar amb els cupcakes, preparem la safata de cupcakes amb les càpsules de paper.

És important deixar tots els ingredients pesats i preparats, així que tamisem la farina amb el llevat i el cacau i els reservem en un bol.
Hem de batre la mantega amb el sucre, fins que estiguin ben integrats i la barreja es blanquegi. Després afegim els ous, un a un, sense deixar de batre, fins que quedin ben incorporats. Quan tinguem una massa ben esponjosa i homogènia, hem d’afegir la meitat de la farina, barregem, la llet, barrejada amb l’essència de vainilla, i tornem a batre. Hem de seguir batent fins que es tingui una massa ben fina i llavors, ja podem afegir la resta de la farina amb el cacau. Hem de batre durant un minut a velocitat baixa, fins que la mescla sigui homogènia i després ja podem posar la massa a les càpsules per cupcakes que teníem preparades d’abans.

És important omplir, només, 2/3 parts del motllo. Va molt bé per omplir-los amb una cullera de servir boles de gelat.

Han d’estar al forn, uns 22-25 minuts aproximadament, podem comprovar que són cuits punxant els cupcakes amb un escuradents.

És important deixar refredar els cupcakes al damunt d’una reixeta abans de posar la buttercream o farcir-los, així que mentre es refreden, ens posem a preparar la crema de xocolata, que és espectacular.






Per fer la crema de mantega de xocolata intens, necessitem:

  • 115gr de mantega 
  • 425gr de sucre glas 
  • 85 gr de cacau en pols, pur, sense sucre 
  • 105ml de llet semidesnatada


Igual que abans, primer hem de tamisar el sucre glas amb el cacau i posar en un bol amb la mantega, amb textura de pomada, i la llet. Tapant el bol, i amb molt de compte, ja que és possible que s’aixequi molta pols, hem de començar a batre a velocitat mínima durant aproximadament un minut. Després, quan la massa comenci a ser homogènia, s’ha d’augmentar la velocitat i batem al menys durant cinc minuts a velocitat alta.

La crema de mantega es tornarà cremosa i de color xocolata intens.

Quan els cupcakes estiguin ben freds, els podem farcir utilitzant l’eina de treure els cors a les pomes; el posem fins a la meitat del cupcake, girem i conservem la peça de cupcake que es treu, després poseu a dins del forat el farcit que us agradi i tapeu-ho amb el trossem que hem extret.

Després ja podem decorar el cupcake amb la buttercream que tenim preparada.

Per fer servir la màniga pastissera (jo faig servir unes de fer servir i llençar de la marca Dr. Oetker que van molt i molt bé), i fer una rosa de crema, es comença al centre del pastisset, situant la “ boquilla” (d’estrella tancada), en vertical i anar girant, en el sentit de les agulles de rellotge, mentre es segueix apretant de manera constant perquè surti sempre la mateixa quantitat de crema, i en aquest cas, perquè la decoració fos més alta, he aplicat una segona capa, seguint la primera, és a dir, que la segona va de fora a dins.

Per acabar, podeu tirar pel damunt qualsevol element decoratiu, jo avui, he fet servir boletes de colors de xocolata.





Són uns cupcakes increïbles, però no patiu, com diu un cartellet de la botiga Cupcake, de Madrid:


“Resultan lo suficientemente grandes para darse un capricho pero lo bastante pequeños como para no sentirse culpable”







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!