dijous, 12 de juny del 2014

Sorprenent, sa i deliciós. Gaspatxo d'enciams i coriandre.





"I recordeu:
els petits canvis són poderosos!"

(Capità Enciam)




Sempre m'ha encantat el gaspatxo, el de tota la vida, sobretot el que fa la meva mare. No hi ha res que m'agradi més que tornar de la platja i veure'm un bon got del seu gaspatxo, que sempre fa amb les verdures del mercat de El Port de la Selva, els divendres.

I mica en mica, van anar apareixent a la meva vida, noves varietats. Un dels meus tresors en llibres de cuina és Gaspatxo de l'Alberto Herraiz, i amb ell, i amb alguna que altre improvisació, vaig obrir els ulls a noves versions. Ja he posat altres receptes de gaspatxo...del clàssic, de préssecs i de remolatxa...i avui, un d'allò més sorprenent.

No les tenia totes. El coriandre no és un dels meus ingredients preferits i sempre m'agrada amb moderació, el trobo molt fort de sabor, així que un gaspatxo d'enciams i coriandre, sincerament, em feia patir.

Però no, és un gaspatxo fàcil, boníssim, fresc, molt sa i nutritiu. Casi res.

Així que atreviu-vos a sortir de la típica recepta de gaspatxo. No jugueu només amb tomàquets. De fet, la Reial Acadèmia de la Llengua no menciona el tomàquet quan defineix el gaspatxo, sinó que diu:

"Género de sopa fría que se hace regularmente con pedazos de pan y con aceite, vinagre, sal, ajo, cebolla y otros aditamentos."

Diuen que el tomàquet i la sopa no s'incorporen fins a principis del segle XIX, quan s'exté el seu ús per tota la cuina.

Aquest tant especial, es podria dir que és com una amanida líquida i ara que ve la calor, es tornarà, segur, una de les vostres receptes de capçalera.



A més, tenia un ingredient molt especial per fer aquest gaspatxo.

Aquest any, per primera vegada, vaig tenir la sort d'assistir a la Fira de l'Alimentària, i un dels stands que vaig visitar, i potser, un dels que més em va agradar, va ser el dels Vinagres Badia. Mireu que ben acompanyada vaig estar aquell dia.




Badia Vinagres, que és una vinagreria centenària, elabora vinagres d'alt nivell amb una personalitat pròpia. La veritat és que em va sorprendre enormement totes les varietats de vinagres i agredolços Castell de Gardeny, ideals pels paladars més exigents. Sorprenent el vinagre de vermut.

Però a més, reivindiquen el cava i no només per brindar. Meravellós és el vinagre de cava rosé, que és que el em van donar com a mostra. Tenia moltes ganes de provar-lo i no em va decepcionar gens ni mica.




Una combinació perfecte amb l'enciam.



I no vull passar a la recepta sense promocionar l'enciam. Aquesta verdura que a vegades sembla tant insulsa i avorrida, té moltes propietats, sobretot sedatives i relaxants, i és ideal per persones propenses a patir mal de cap, trastorns respiratoris i que pateixen insomni.

Al segle XVII, Nicholas Culpeper, un famós metge de l'època, feia servir l'enciam per preparar un ungüent pel mal de cap. Diuen que extreia el suc de varies fulles d'enciam amb un morter de fusta i en un altre morter aixafava, amb compte, pètals de rosa fins a obtenir una bona quantitat de suc. Després els barrejava i posava el líquid resultant al front i a les temples ("sienes").

I també és molt efectiva per trastorns respiratoris. Sembla ser que durant la Segona Guerra Mundial, quan va començar a escassejar la codeïna -un compost analgèsic i antitussigen obtingut a partir de l'opi-, es va donar molta importància a un compost present a l'enciam, el lactucari, que té propietats supressores respiratòries i sedatives similars a la codeïna i a la morfina, encara que molt més dèbils. Als soldats, a falta de medicaments, se'ls donava extractes de suc d'enciam com a calmants pel dolor i la tos, i diuen que els resultats no van ser dolents, inclús se'ls facilitava als soldats o malalts de guerra, que havent estat en combat, ja no podien conciliar fàcilment el son.



Així que la recepta d'avui, és una sopa lleugera, ideal per l'hora de sopar.



Per fer 3 litres d'aquest saludable gaspatxo es necessiten els següents ingredients:

  • 600 gr d'enciam romà
  • 300 gr d'enciam arrissat
  • 80 gr de ceba tendra
  • 60 gr de coriandre
  • 1 all gran
  • 300 gr de pa de civada
  • 3,5 dl d'oli d'oliva verge
  • 1,5 dl de vinagre de cava rosé
  • 1,5 dl d'aigua
  • sal i pebre


Aquesta recepta no té cap complicació. En primer lloc, s'ha de netejar l'enciam igual que quan el preparem per fer una amanida, enretirant les fulles exteriors. S'ha de tallar a trossos mitjans i reservar.

A part, s'ha de pelar la ceba tendre i enretirar els trossos més fibrosos del coriandre i reservar.

Si voleu que us quedi més suau el gaspatxo, podeu blanquejar l'enciam i el coriandre submergint en aigua bullint durant 10 segons i posant immediatament després en aigua freda per evitar que es coguin. 

En un bol a part, s'ha de remullar bé el pa amb el vinagre de cava rosé i quan sigui ben empapat, s'ha de posar, juntament amb la resta d'ingredients, menys l'aigua, i la meitat de l'oli en un recipient hermètic, a refredar a la nevera. Per anar bé, hauria deixar-se marinar unes tres hores.




I passat aquest temps de repòs ja es pot triturar i emulsionar amb la resta de l'oli, diluint amb l'aigua a l'últim moment.




I a la nevera fins el moment de servir.

S'ha de tenir en compte que en tots els gaspatxos fets amb herbes i/o enciams, s'ha d'anar amb compte a l'hora de colar-lo i o bé evitar fer-ho, o bé evitar colar-lo amb un colador metàl·lic per evitar la seva oxidació. 






I amb aquesta recepta, ja estem preparats per donar la benvinguda a l'estiu. Us fa una rumbeta?



Somni d'estiu

Avui a la platja es despullen
Roques i peixos de tots colors
La mar és d'un blau transparent
La sorra fina i el sol calent

Mirant al far de Barbaria
Les salamandres i les gavines
Ens acompanyen a tu i jo
No tinguis por, no tinguis por

Per viure un somni d'estiu
No pensis gaire sent el caliu
Des de La Mola fins es caló
La rumba sona per tot el món

La rumba sona per tot el món
Des de la costa fins a migjorn
Capbussat nena no tinguis por
Perquè aquest somni serà millor
Serà millor, serà millor
El nostre somni no tinguis por
Serà millor, serà millor
Quan nedem tots solets tu i jo

Capvespres tendres vora la mar
Les pedres dansen amunt i avall
El sol és baix es va ponent
Em sento lliure visc el present

Presento que en aquesta nit
La lluna s'omple amb delit
Amb els teus ulls ben adormits
És la recança del que he sentit

La rumba sona per tot el món
Des de la costa fins a migjorn
Capbussat nena no tinguis por
Perquè aquest somni serà millor
Serà millor, serà millor
El nostre somni no tinguis por
Serà millor, serà millor
Si la guitarra sona amb amor
Serà millor, serà millor
El nostre somni no tinguis por
Serà millor, serà millor
Si la guitarra sona amb amor

(9son)







TEXTO O DESCRIPCION



2 comentaris:

  1. Molt ben acompanyada, sí! I un vinagre ben bo per fer un gaspatxo que, per a mi, és del tot original! Gràcies per compartir la idea!

    ResponElimina
  2. Doncs mira que en fem servir a casa d'enciams eh?? I del nostre hort urbà...que encara mola més...jajajja! Aquest me l'apunto perquè el trobo molt original!
    Gràcies per compartir recepta i per tota la informació que ens dones sempre!
    Petons!
    Gemma de Food&Cakes by GB

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!