dimarts, 7 d’abril del 2015

Arròs de sobrassada i codony. Diferent, i boníssim.






"A l'hort de la tia Maria,
que entrava i sortia,
collia codonys,
codonys collia."

(Embarbussament català)





Cert és, que just ara, s'acaba la temporada dels codonys. Ja queden els últims. Però no patiu que podeu fer la mateixa recepta amb codonyat o amb pera.

Durant anys, he de reconèixer que no he pogut menjar codonys perquè els tenia mania. Quan era petita, a l'escola, per berenar, hi havia un dia que ens donaven pa amb codony. No podia suportar-lo. Ara he tastat el codonyat i m'agrada, però és que no té res a veure amb aquell dolç embolicat amb paper de plata, en porcions triangulars, com si fossin formatgets.

Ara, l'he redescobert.

El fruit del codony té una polpa molt dura i àcida, per això no es menja mai cru i tradicionalment, i suposo que per compensar l'acidesa, es cuinava amb sucre fins a fer melmelada o el codonyat.

Però també pot formar part de plats salats, com l'allioli de codonys, que ara està tant de moda o combinant el dolç amb amanides. Jo vaig voler provar d'afegir-lo a l'arròs i el resultat va ser fantàstic.

Si els compreu ferms i durs, i desprenen un aroma dolç i fragant, no patiu que es conserven molt de temps a la nevera, i si els trobeu amb la borra exterior, millor, vol dir que han estat poc manipulats.



Per fer aquest arròs, es necessiten els següents ingredients:

  • 2 mides d'arros bomba
  • sobrassada de Mallorca
  • 1 ceba tendra
  • 1 codony (o 1/2 si és molt gran)
  • mel
  • sal i pebre
  • elixir de rom
  • romaní
  • caldo de carn
  • 1 grapat de xampinyons
  • Formatge Grimalt semi (mallorquí)


En primer lloc, s'ha de pelar, amb paciència perquè és molt dur, el codony, i tallar a dauets ben petits. 




Aquests trossets, s'han de sofregir a foc mitjà amb una mica d'oli, sal i un bon raig de mel.




Quan comencin a ser tous, s'ha d'afegir la ceba tendra picada i seguir sofregint. 



A part, s'ha de laminar els xampinyons i afegir quan la ceba estigui enrossida. Quan hagin deixat anar tota l'aigua, s'ha d'afegir el rom, rectificar de sal i pebre i afegir una mica de romaní.




Abans d'afegir l'arròs, s'ha de destripar sobrassada (la quantitat al gust) i afegir al sofregit. És important que sigui una sobrassada de qualitat, ja que el resultat és molt millor.




I ja es pot afegir l'arròs, que ha de sofregir fins que comenci a canviar de color )a transparent). Llavors, s'ha d'afegir caldo de carn que hem posat a escalfar per poder afegir-lo calent. Jo l'he fet com si fos risotto, per tant, s'ha d'anar afegint i remenant, fins que sigui al nostre gust, a mi m'agrada al dente.



I a l'últim moment, s'ha de ratllar el formatge pel damunt i deixar reposar uns minuts.




Llest per servir.



I per començar amb ganes la setmana: Titanium.


Titanium

You shouted aloud
But I can't hear a word you say
I'm talking loud, not saying much
I'm criticized, but all your bullets ricochet
You shoot me down, but I get up

I'm bulletproof, nothing to lose fire away, fire away
Ricochet, you take your aim, fire away, fire away
You shoot me down, but I won't fall, I am titanium
You shoot me down, but I won't fall, I am titanium

Cut me down, but it's you who'll have further to fall
Ghost town and haunted love
Raise your voice
Sticks and stones may break my bones
I'm talking loud, not saying much


I'm bulletproof, nothing to lose fire away, fire away
Ricochet, you take your aim, fire away, fire away
You shoot me down, but I won't fall, I am titanium
You shoot me down, but I won't fall, I am titanium
I am titanium, I am titanium

Stone hard
Machine gun firing at the ones who run
Stone hard, as bulletproof glass

You shoot me down, but I won't fall, I am titanium
You shoot me down, but I won't fall, I am titanium
You shoot me down, but I won't fall, I am titanium
You shoot me down, but I won't fall, I am titanium

I am titanium

(versió Boyce Avenue)






TEXTO O DESCRIPCION



1 comentari:

  1. Oh que curiós! deu ser boníssim...em guardo la recepta, gràciesss
    Una abraçada
    Anna

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!